Retninger innen bygg- og anleggsteknikk

Det finnes mange retninger innen yrkesfag, men visste du at det også finnes ulike retninger og løp du kan ta relatert til bygg- og anleggsteknikk? Se hvilke muligheter du har.

Fagarbeider i bergverksfaget. Kvinne. Foto.

Mange er i tvil om hvilken retning de skal velge når de skal søke om videregående opplæring. Noen vil ta høyere utdannelse, og tenker at det kanskje ikke er så lett å gjøre det hvis man tar yrkesfag. Det stemmer ikke. Ingen studieretninger er bomveier, og du kan alltid utvikle deg videre etterpå. Skulle du ønske studiekompetanse underveis i løpet, finnes det også muligheter for det.

Bygg- og anleggsteknikk

Det vanligste dersom du ønsker å gå bygg- og anleggsteknikk, er å gå den ordinære linjen og etterpå være lærling i en bedrift. Utdannelsen er praktisk rettet, med en variert hverdag – og gir deg fagbrev ved endt læretid. Du får lønn under hele læretiden. Les mer om studietiden på bygg- og anleggsteknikk her.

Det finnes flere måter å bli læring på. Les mer om lærlingordningen i Veidekke her.

YSK (BYSK / TAF)

YSK står for yrkes- og studiekompetanse, og er for deg som ønsker å ta bygg- og anleggsteknikk, men også ønsker studiekompetanse (da kalles linjen BYSK). Linjen gir både fagbrev og spesiell studiekompetanse, og er en 4-årig utdanning. Dette løpet er også praktisk, men mer teoretisk enn vanlig bygg- og anleggsteknikk. Det er sånn sett et litt tyngre løp som ofte krever litt høyere karakterer og motivasjon. Også denne retningen gir deg lønnet læretid. Det er ulike tilbud i Norge, og her kan du blant annet lese om hvilke skoler som har BYSK/TAF.

Allmenn påbygging

Du kan ta allmenn påbygging til studiekompetanse etter fullført Vg2 yrkesfag, yrkeskompetanse eller fag- og svennebrev. Påbygging gir deg de fagene du trenger for å få studiekompetanse, dersom du ønsker det. Les mer om allmenn påbygging her.

Y-veien

Du kan søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier. Les mer om Y-veien her.

Fagskole

Fagskoler tilbyr korte yrkesrettede utdanninger innenfor en rekke fagfelt. Utdanningene bygger på yrkesfaglige utdanningsprogrammer med fag- eller svennebrev eller studieforberedende utdanningsprogrammer.

Mange fagskoler tilbyr deltidsstudier og nettbaserte studier, som gjør det enkelt å kombinere studiene med jobb.

De fleste fagskolestudier krever at du enten har fag-/svennebrev eller treårig yrkefaglig opplæring som er relevant for studiet du skal søke på. Les mer om opptak til fagskole her.

Høyskolen for yrkesfag

Med fagskoleutdanning kan du ta bachelorutdanninger på kun 1,5 år fulltid eller 2,5 år deltid! Det finnes bachelorutdanning i byggeplassledelse og i ledelse av tekniske og bærekraftige bygningsinstallasjoner, og flere utdanninger er på vei. Les mer om HøFy her.